The architecture of Gravitas 3 derives from a simple, geometric interplay of solids and voids, strategically intertwined and articulated to express this building’s relationship to its immediate central city environs and skyline views.

Project Type: Residential

Completion: September, 2020

Read Full Project Description

The architecture of Gravitas 3 derives from a simple, geometric interplay of solids and voids,

strategically intertwined and articulated to express this building’s relationship to its immediate

central city environs and skyline views.

Elevated above its much sought‐after Central Tokyo location, the residences’ living and

entertainment spaces enjoy spectacular views of this World city. Whether entertaining guests

or sitting by the fire in the spacious, high‐ceilinged living room, or lounging on the 4th floor skyterrace,

copious daytime city vistas and light‐filled nighttime panoramas are the driving force

behind the building’s architecture. Its solid, contemporary cubist form is articulated by a twolevel

array of windows stacked in the living and master bedroom corner, giving expression and

unfettered access to this principal view corridor.

Slightly shifted off‐axis, a vertical concrete and glass shaft contains the elevator and light‐filled,

sculpted stair. This volume punctuates the cubic mass of the building, rising from both the

private entry and sunken guestroom gardens, leading one’s eye up a dramatic, 3‐storey atrium

with its internal balconies and 5‐storey stair hall, terminating above the sky terrace to which it

gives convenient access.

Contrasting with the elegant lighter urban tone of the treated concrete building mass, the dark

metal‐canopied porch corner and 3‐car garage door provide base compositional elements that

draw the visitor naturally past the pocket‐garden to the front door. This sequence compresses

perspective and prepares for a sudden perception of expansion upon passage into the lobby,

where uninterrupted interior spaces flow and conjoin across multi‐level voids to enhance the

sense of openness. Natural light, city and garden views are ever‐present.

In contrast, intimate spaces, including the multi‐function media room and glass‐walled wine

cellar, are just some of the amenity offerings for residents and guests. Abundant natural

materials, including dark marble floors and light‐stained oak wall and doors, are used

throughout. A carefully selected palette of elegant materials and cool colors integrate

seamlessly with a natural and artificial lighting concept that provides, in any season, a

consistent sense of understated elegance throughout this Gravitas residence’s unique and

memorable architecture and interior design.

 

000

Minami-Azabu, Tokyo

Gravitas Arisugawa