The Nakameguro Residence is a cubist architecture founded on the concept of fusion of house and garden, projecting artistic gestures into the public realm.

Project Type: Residential

Completion: March 2016

Read Full Project Description

Flowing uninterrupted through panoramic, floor to ceiling windows and sliding glass doors into deep verandahs are light grey, stained oak floor, wall and ceiling boards, projecting continuity of living spaces beyond the traditional threshold of perimeter partitions. The blending of house and garden is particularly evident at night, with soft garden landscaping complementing the pram interior lighting bouncing off timber surfaces. Orchestrated lighting is hierarchical, employing designer pendants by FLOS, concealed as well as track and directed luminaires highlighting special features. These include such elements as designer dining and living furniture, a custom designed real wood fireplace with its expressed concrete hearth incorporating ribbed, black leather cushion insert, white Antico Stucco portal defining the library and various artworks contrasting against wood panel walls.

The kitchen and entry are characterized by black stained Oak that recalls the black timber external cladding. The dark walls and cabinets stand in sharp contrast to the striated white and grey marble countertops and stainless steel appliances and back splash. Flooded with daylight, both breakfast nook and kitchen, as with the living and dining room benefit from expansive glazing that eliminates any obvious transition from house to garden.

A sculpted steel and glass stair with suspended vertical balustrade posts, off-center steel stringer and open, dark oak treads is silhouetted against a tall window with bamboo garden behind. The stair winds its way upwards past the second floor bedrooms to the third floor landing leading to master bedroom suite and roof terrace. The master bedroom benefits from an spacious walking closet with built-in cabinetry by Tisetanta, a large, open ensuite bathroom with freestanding tub, fireplace, marble countertops and dark grey ceramic surfaces with abundant natural light through wrap-aroid windows.

The roof garden and terrace is spacious enough for multiple sitting areas including outdoor dining, and takes advantage of the distant views and abundant sunlight available at this altitude.

The architecture of the Nakameguro Residence is a streamlined, articulated, black timber-clad cubist volume, floating over a glazed, transparent ground level. This composition embodies the functional stratification of the residence with public areas at garden level and private rooms above. Street-front fences and automated car gate are sculpted, transparent compositions in steel and wood with eccentric geometries that recall Mondrianesque playfulness, which backlit by softly warm living spaces and indirectly illuminated gardens, project an artistic gesture into the public realm making a unique aesthetic contribution to the local community.

000

Tokyo

Nakameguro Residence